Tuesday, November 24, 2015

Buat Pasport Perjalanan di UTC

Awal-awal lagi saya dimaklumkan rakan supaya membuat pasport perjalanan lebih awal untuk travel kali ini. Tetapi bagi saya, akibat kesuntukan masa serta menunggu official announce dari pihak pengurusan sangat penting sebelum saya membuat keputusan untuk membuat pasport perjalanan. Tetapi persiapan lebih awal saya sudah lakukan dengan mencari di ruang jendela website Imigresen Malaysia maklumat-maklumat yang diperlukan termasuk dari segi bayaran serta waktu operasi.


Akhirnya pada 14/11/2015 baru company umum official saya kena ke luar negara. Cuma xpasti lagi bila. Tapi yang mengejutkan pada 15/11/2015 bos whatsapp suruh hantar pasport 16/11/2015.. hahaha.. kelam kabut dibuatnya.. Terus bersiap Ahad 15/11/15 utk ke UTC Pudu. Dugaan dah la hujan yang teramat lebat, sampai je di Pudu, jam 3pm, saya tidak dibenarkan untuk ambil nombor, kata mereka pengeluaran nombor panggilan sudah berhenti kerana terlalu ramai. perhhh... buntu tak tahu mana nak pergi, dimaklumkan saya boleh pergi ke Mini UTC Keramat dlm Keramat Mall. 

Alhamdulillah sampai je Pejabat Imigresen di Mini UTC Keramat, layanan bagus, orang pun tak ramai. Masa menunggu pula tak sampai sejam dah siap. Memang terbaik Pejabat Imigresen di Mini UTC Keramat. Awal tu, tak tahu di mana lokasi Mini UTC Keramat, rupanya bertentangan dengan Stesen LRT Damai. So sebagai panduan kepada yang lain, walaupun waktu operasi UTC ni sampai malam, dinasihatkan datang awal pagi supaya boleh dapat nombor giliran, cuma kalau Mini UTC Keramat, tiada masalah kot kalau terlewat sikit, sebab orang tak ramai.

Untuk pengetahuan, bermula 15 Januari 2015, hanya Pasport Malaysia Antarabangsa tempoh sah laku lima (5) tahun sahaja yang akan dikeluarkan dengan kadar bayaran seperti berikut:
 - Pemohon yang berumur 13 tahun hingga 59 tahun = RM200.00
 - Pemohon yang berumur 60 tahun ke atas = RM100.00
 - Pemohon yang berumur 12 tahun dan ke bawah = RM100.00
 - Jemaah haji = RM100.00
 - Orang Kelainan Upaya = Percuma

Waktu Operasi Pejabat UTC; Isnin - Ahad : 8:30pagi - 10.00malam
 - UTC Pudu, Kuala Lumpur
 - Mini UTC Sentul, Kuala Lumpur
 - Mini UTC Keramat, Kuala Lumpur
 - UTC Ipoh, Perak
 - UTC Melaka
 - UTC Kuantan, Pahang
 - UTC Alor Setar, Kedah
 - UTC Johor
Tutup ketika Cuti Umum sahaja.

Sebelum pergi ke mana-mana pejabat imigresen ataupun UTC
semak dulu status perjalanan ke luar negara
mana tahu tiba-tiba tersangkut.. hehehe..






Share:

2 comments:

saya ecak said...

hari ni 31/7/2016 baru je balik dari utc keramat nak buat passport,
kata imegresen tu, "hari ni kami cuma ambil 200 org saje,"
kecewa betul la...

grrrrr

Putera Helmei said...

@saya ecak kata sorg blogger, hari ni pun sama kes di UTC keramat.. nombor sikit ja blh ambil

Air Asia Blogger Community

Renew Insurans Roadtax Murah

Mohon Pembiayaan Peribadi

Copyright © Blog Putera Helmei | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com