Thursday, March 10, 2011

Saman Oh Saman

Korang dah bayar saman ke belum ni..
Putera pun ada juga kena saman sblum ni..
Tapi dah settle dah minggu lepas…
Bagi yang belum bayar lagi tu… Lu fikir la sendiri
Bermacam-macam alasan yang diberikan..
Kalau bab nak byr ni.. xkisah la apa pun..
Saman ker… hutang ker.. PTPTN ker.. oopss..
Tang bab saman ni.. cth2 alasan yg didengar:
Katanya kaunter lambat la…
Komputer system down la..
Sibuk dengan kerja lagi.. itu ini.. itu ini…
MYEG kan ada.. kata dah modern.. so…
Keluhan-keluhan dapat kita lihat sama ada di
Berita ker… kat ruang SMS di paper ker.. mengeluh jer..
Yang disalahkan pihak berkuasa dengan kerajaan…
Mereka hanya jalankan tugas yer..
Sebelum salahkan depa lain.. salahkan diri dulu..
Satu jari tuding kat org, 4 jari tuding diri sendiri…
Ingat x.. masa lakukan kesalahan traffic….
Beringat x??? x ingat pulak kan time tu…
Satu lagi mengenai mentaliti kebanyakan org kita..
Suka sgt menunggu last minit…
Bukan korg ja… Putera pun.. hahahaha..
Tapi agak2 la sama kan.. nak last minit skali pun..
Jangan la sampai last saat dah…
 kan dah ramai.. system pun blh down..
Pakat-pakat kita renung bersama…
Kalau rasa xmampu bayar saman kan…
Jangan la kita p duk langgar peraturan…
Itu ja… as a simple way….
Kita bertuah tau kali nie…
Sbb dpt diskaun 50% dari saman kita…
Xkan la nak merungut lagi kan…
Psstt…. Kakitangan yang kt kaunter tu…
Mesra la ckit yer… jgn masam2 yer…
Xpun tinggikan suara kat org ramai….
Perbuatan anda dinilai masyarakat….
Walaupun penat.. anda sedang pegang amanah..
Jalankan tangunggjwb anda dgn amanah yer…
Pakat-pakat senyum selalu tau…
Kalau semua org senyum, dunia tiada penyakit…


Share:

6 comments:

NARDtheNERD said...

semua pihak salah disini..
hehe.
:P

Putera Helmei said...

yup.. btul tue.. :-)

Cik Sue said...

style rakyat malaysia memang suka buat sesuatu last minute..jadi tanggunglah akibatnya yer... =D

Putera Helmei said...

sabar je la ngn perangai masing2...

Yaya said...

xnak komen apa apa boley..?hehe

Qistina Filzah said...

putera..tang ptptn tu xleh nk ckp arr..dowang bg pinjam, tp wat janji2 manis nk serap mcm kitowang yg guru sandaran nie (gstt) tp xwat2..janji2 politik jek..amacam mau byr ptptn

Air Asia Blogger Community

Renew Insurans Roadtax Murah

Mohon Pembiayaan Peribadi

Copyright © Blog Putera Helmei | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com