Sunday, March 13, 2016

Luka Di Cermin Kereta, Doktor Ubatkan

Kali ini dah kali kedua rasanya cermin kereta terkena batu yang melantun dari kenderaan dihadapan. Sebelum ini terkena masa di utara, rasanya dalam 2 tahun lepas kot.. ketika tu, selepas terkena macam-macam fikir, kena tukar barukah dia.. tapi terfikir balik, kita kan dah ada doktor cermin.. memang clear seperti tidak ada kesan retakan apapun selepas bawa pergi berubat di Dr. Cermin, di Sungai Petani...


Dan ini retakan yang terkini.. terkena batu juga masa on the way pergi shah alam masa minggu lepas.. memang nampk jelas batu tu melantun dari kenderaan pacuan 4 roda Hilux.. perhhh hati dah berdegup laju.. adakah ini dinamanya retak.. tapi dah sebab kesuntukan masa, hari ni baru bawa pergi ke pakar cermin kereta.. call yang Ben Ashaari pergi sebelum ni, tutup la pulak hujung minggu.. pusing punya pusing jumpa juga kedai specialist cermin Dr. Cermin di Seri Kembangan ni...

tak sampai sejam pun dah settle



Haaa.. tu dia doktor tengah merawat cermin.. setelah disoal apa yang dibuat sebenarnya tu, dia memasukkan sejenis chemical melalui picagari tersebut... dan dipam ke dalam cermin.. menurut specialist tersebut juga, kereta zaman sekarang sememangnya sudah mempunya 2 lapisan cermin.. tidak kira jenis original OEM, local, or China mari... semua sama ja sekarang... harga sesebuah cermin yang ori OEM standard adalah dari RM500.00 sehingga RM2000.00, bergantung kepada jenis kenderaan... tapi kalau setakat tampal luka gini bayarannya dari RM80.00 sehingga RM200.00.. 

Sekarang baru terfikir kan, keperluan untuk menginsuranskan windscreen kenderaan kita.. kang kalau retak menanti belah, boleh claim insurans windscreen kan.. yang penting bila kita buat claim windscreen, ianya tak effect NCD insurans kita pun... insurans windscreen tak mahal sebenarnya untuk kita topup dalam insurans kenderaan kita... contoh bayaran, top-up RM75 untuk coverage windscreen berjumlah RM500.00...

Nak renew insurans roadtax kenderaan anda??


Lokasi lain kedai Dr. Cermin di mana??
Share:

6 comments:

Fieza Sani said...

oo..memang la kan kalau perempuan ni..semua pun tak tahu..sebab baru je tahu cermin keta pun boleh insurans yeak..hehe

Putera Helmei said...

@Fieza Sani hehe yup.. penting tu insurans cermin.. klu retak bnyk, blh claim kan.. kalau nk beli, sekali kos nk keluar ketika mmg fikir bnyk kali...

Lisa Nurulain said...

first time dengar. mngkin sebab lisa perempuan haha

Putera Helmei said...

@Lisa Nurulain Hehehe sharing utk kita semua kan.. mana tau benda nak jadi kan

Suriaamanda said...

sebab tu insuran untuk cermin kereta perlu dititik beratkan...kadang2 kita tak jangka sure ada masalah...

Putera Helmei said...

@Suriaamanda kan.. sangat tak terjangka.. dah jadi baru pening kepala.. hehehe...

Air Asia Blogger Community

Renew Insurans Roadtax Murah

Mohon Pembiayaan Peribadi

Copyright © Blog Putera Helmei | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com